• Life Sciences Incubator
 • Technische Natuurwetenschappen TU/Delft
 • Hoofdkantoor ASR
 • VUmc Alzheimercentrum
 • CSmart Trainingscenter en hotelgebouw

Eerste LEED Platinum duurzaamheidscertificaat voor renovatie kantoorgebouw

Het kantoor van Siemens in het Haagse Beatrixkwartier heeft in de afgelopen jaren een grondige renovatie ondergaan. Het kantorencomplex bestaat uit twee delen. Eerder dit jaar werd het eerste deel, hoofkantoor van Siemens in Nederland, al bekroond met het LEED Gold certificaat. Het naastgelegen gebouw dat begin van volgend jaar in gebruik genomen zal worden als Europees hoofdkantoor van ingenieursbureau Jacobs, heeft nu de LEED Platinum status verkregen.

BCxN heeft voor het LEED-certificatietraject de commissioning verzorgd. Met deze LEED-commissioning wordt geborgd dat de energiegerelateerde installaties (verwarming, koeling, ventilatie, verlichting etc.) zorgvuldig worden ontworpen en gerealiseerd, zodat deze voorzieningen uit het oogpunt van energieverbruik en comfort in de gebruiksfase optimaal functioneren.

LEED is het internationale keurmerk dat gebouwen wereldwijd beoordeelt op de duurzame kwaliteiten van het ontwerp, de realisatie en het beheer van gebouwen. De renovatie, onder regie van Siemens, werd deze zomer voltooid en uitgevoerd door aannemer BAM, samen met JHK Architecten, Deerns en BCxN. Het gebouw is voorzien van state-of-the-art Siemens producten, schakelmateriaal en systemen voor comfort, security (toegangscontrole, ontruiming en inbraakpreventie), brandveiligheid en energiemanagement. 

LEED Platinum
‘Het LEED Platinum certificaat is een bekroning op het werk van alle partijen die bij deze unieke renovatie betrokken zijn en garandeert de toekomstige ‘bewoners’ een comfortabele en duurzame werkplek’, aldus bestuursvoorzitter Ab van der Touw van Siemens Nederland. ‘Het past uitstekend in het streven van Siemens om in 2030 klimaatneutraal te zijn.’ 

Duurzame maatregelen
In het complex is energiezuinige verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtschakeling aanwezig. Het gebouw is aangesloten op stadsverwarming. Deze maatregelen hebben onder andere geleid tot een besparing op het energieverbruik van 40% gerealiseerd ten opzichte van de LEED-norm. Tijdens de renovatie is er gekozen voor duurzame materialen: de schil en alle vloeren zijn hergebruikt, 15% van het gebruikte materiaal is gerecycled materiaal, 60% van het gebruikte materiaal is afkomstig uit de regio. Door het installeren van waterbesparend sanitair wordt er 36% water bespaard ten opzichte van de LEED-norm.

BCxN Actueel

Referenties

 • Impressie: LIAG Architecten

  Prinses Máxima Centrum

  In Utrecht wordt een nieuw kinderoncologisch ziekenhuis en onderzoeksinstituut ontwikkeld onder de naam Prinses Máxima Centrum.

  Lees Verder

 • VUmc Alzheimercentrum

  VUmc Alzheimercentrum

  In opdracht van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft Bouw Commissioning Nederland het proces voor de ontwikkeling van het Alzheimercentrum in het VUmc te Amsterdam getoetst.

  Lees Verder

 • Impressie: Ector Hoogstad architecten

  Nieuwbouw TNW Zuid

  Voor de TU Delft wordt een nieuwbouw gerealiseerd met een bruto vloeroppervlakte van circa 30.000 m2 voor de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

  Lees Verder