TransPort Schiphol
TransPort Schiphol
TransPort Schiphol

TransPort Schiphol

TransPort is het nieuwe hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappijen Transavia en Martinair. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Paul de Ruiter. Het kantoor is gesitueerd in het businesspark Schiphol Aerospace Exchange (het voormalige Schiphol Oost, dat door Schiphol Real Estate wordt herontwikkeld). Een uitdrukkelijk doelstelling van de opdrachtgever was het realiseren van een gebouw met uitzonderlijke duurzaamheidsprestaties. Het opgeleverde gebouw voldoet hier in ruime mate aan: er is zowel een LEED-platinum certifcaat behaald alsook een BREEAM-NL certificaat Very Good, in beide gevallen ging het om een certificaat dat voor het eerst op Nederlandse bodem werd uitgereikt.

Referentieblad TransPort Schiphol

Projectoverzicht

Opdrachtgever BCxN

Schiphol Real Estate

Type en Functie

Kantoorgebouw

Omvang

12.850 m2 bvo

Projectfases

Opgeleverd

Context van Het Project

Een belangrijk aspect in het ontwerp was het creëren van een optimale interactie van het gebouw met zijn omgeving, dit komt bijvoorbeeld tot uiting in het ontwerp van de buitenruimte.

Het TransPort gebouw bevat de nodige maatregelen om het gebouw duurzaam en gezond te maken:

  • geoptimaliseerde daglichttoetreding;
  • energieopwekking door PV-cellen;
  • zonwering met lamellen aan de zuidgevel;
  • een groen dak;
  • stralingswarmte en -koude door betonkernactivering;
  • warmte- en koude opslag in de bodem;
  • een grijswatersysteem voor toiletspoeling middels opgevangen regenwater.

Rol van BCxN

BCxN heeft in het kader van het LEED-certificaat de rol van LEED-commissioningsautoriteit (CxA) in het project vervuld. De taak van ons commissioningteam was te borgen dat de energetische doelstellingen die door de opdrachtgever waren geformuleerd daadwerkelijk werden behaald. Onderdeel hiervan was dat de installaties in het gebouw (verwarming, koeling, ventilatie, verlichting etc.) dusdanig werden ontworpen en gerealiseerd dat de energetische potenties van deze voorzieningen daadwerkelijk werden benut. BCxN heeft dus een uitdrukkelijke rol gehad in de kwaliteitsborging van de duurzaamheidsdoelstellingen in dit project.

Referenties